Klanten en leveranciers financieren een bedrijf

Leveranciers

In veel gevallen betalen uw leveranciers mee aan uw bedrijf, u betaalt uw rekeningen gewoon niet direct maar pas na 14 dagen of 30 dagen. Er is grote kans dat uw eigen klanten dat ook doen, u financiert uw klanten dan met behulp van uw eigen leveranciers.

Klanten

Het klinkt vreemd maar in sommige gevallen kunnen klanten uw bedrijfsplannen steunen ze doen een aanbetaling of ze zijn abonnee. Vooral in risicovolle markten vindt levering van goederen of diensten pas plaats na betaling. Het voordeel voor het bedrijf is dat er niets gefinancierd hoeft te worden. Een nadeel kan zijn dat uw klanten geen zin hebben om te voor iets te betalen dat ze pas later ontvangen. Het hangt van de markt en uw dienst of product af of klanten dit accepteren.  Verzekeringsmaatschappijen

Abbonneesysteem

Een andere vorm van voorfinanciering door uw klanten is het abonneesysteem. Abonnees betalen een bepaald bedrag en ontvangen daarvoor regelmatig uw producten of diensten. Een voordeel van een abonneesysteem is dat u uw klanten ook bindt.

Voor de cashflow is het handig om het abonnement voor elke abonnee in te laten gaan op het moment dat hij zich aanmeld. Als u eenmaal per jaar uw abonnementsgeld int dan heeft u op dat moment heel veel geld op de bank staan en elf maanden later bijna niets meer.

 

Voordelen:

Abonneesysteem: Binding van klanten, bij juiste abonnementsvorm ook regelmatige cashflow.

Vooruitbetaling : U hoeft niets voor te financieren en u bent zeker van betaling.

 

Nadelen:

Abonneesysteem: Veel klanten willen zich niet binden, een abonnementensysteem kan een drempel voor uw klanten zijn.

Nadelen vooruitbetaling: Vooruitbetaling betekent vaak vertraging. Het duurt bij de meeste betalingen immers even voordat de betaling binnen is. Veel klanten willen snelle levering, vooruitbetaling staat dat soms in de weg.