VAR

Wet DBA uitgesteld

Nederland is het land met het grootste percentage flexwerkers, dat heeft met name met de hoge loonkosten en risico's te maken die het inhuren van vast personeel met zich meebrengt. Geen enkel klein bedrijf kan het zich zomaar permitteren om vast personeel aan te nemen.

Je zou zeggen dat de politiek nagaat wat de gevolgen zijn van een wet voordat ze die aannemen. Maar dat blijkt is in de praktijk niet het geval. De regels rond arbeid bijvoorbeeld. Het aannemen van personeel is in Nederland een soort Russisch roulette, als je de verkeerde werknemer aanneemt kan je daardoor failliet gaan. Iemand ontslaan is lastig en werknemers die ziek worden (of arbeidsongeschikt tijdens het voetballen of de skivakantie) kunnen de werkgever eindeloos lang veel geld kosten.

Dat is een van de redenen dat werkgevers graag zzp'ers of uitzendkrachten inhuren, die hebben wel de voordelen maar niet de nadelen.

Het gevolg laat zich raden: het aannemen van personeel is risicovol en duur, het inhuren van ZZp'ers is goedkoop. De neiging om veel zzp'ers aan te nemen is groot, daardoor groeit ook de kans op misbruik, zijn deze zzp'ers wel zzp'ers?

Voorheen bestond daarvoor de VAR verklaring, ZZP'ers konden deze aanvragen en daarmee aantonen dat ze échte zzp'ers waren. Handig. Maar wel veel gedoe voor de belastingdienst. En aangezien ze daar bijna allemaal met vervroegd pensioen zijn gegeaan of vrijwillig zijn afgevloeid hebben ze geen tijd om Var Verklaringen te checken.De VAR verklaring werd vervangen door een stelsel van contacten tussen de zzp'er en de werkgever. Onhandig en in sommige gevallen tijdrovend en lastig. Gevolg, bedrijven stoppen massaal met het inhuren van zzp'ers.

Door het gerommel met de VAR en het uitstellen van de wet DBA laat de overheid zien dat ze onbetrouwbaar is. Dat is kwalijk.

Inmiddels is er een groep werknemers die zeer goed beschermd zijn (ambtenaren, mensen in vaste dienst, met mooie ziektekostenverzekeringen, sociale vangnetten en pensioenregelingen) en is er een grote groep die niet of nauwelijks beschermd is. En dat is allemaal direct gevolg van goedwillende politici die geen idee hebben van de gevolgen van hun mooie plannen.


Gebruik van deze site betekent dat u onze algemene voorwaarden accepteert.
Copyright © 2014 Publimix | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring

Betaalmethodes