Parttime Starten Parttime Ondernemen Blog

Bijna één op de drie starters heeft naast het eigen bedrijf of freelance werk ook een betaalde baan. Dit heeft een aantal oorzaken. Parttime werk is steeds meer geaccepteerd en heeft voordelen voor werkgevers en werknemers. Daarnaast groeit het besef dat een betaalde baan steeds minder zekerheid biedt.
Parttime ondernemen is een goede manier om te starten als ondernemer. Veel parttime ondernemers hebben zorgtaken of een deeltijdbaan naast hun bedrijf.

 

De voordelen van parttime ondernemen

Uit een enquête op onze website blijkt dat van onze klanten 30 tot 40% in deeltijd start. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderschrijft deze getallen. Veel mensen die parttime starten doen dit vanwege de zekerheid van een baan. De inkomsten uit het eigen bedrijf of uit het freelance werk zijn zeker in het begin vaak onvoldoende om van te leven. Voor veel van deze starters is het parttime ondernemerschap dan ook een tussenstap. Andere starters hebben geen baan naast hun freelance werk of hun bedrijf. Zij combineren zorg met werk of ze hebben nog onvoldoende opdrachten om volledig aan de slag te gaan. Er zijn natuurlijk ook mensen die een half eigen bedrijf wel prima vinden. Hun bedrijf levert genoeg op of mensen doen het ‘erbij’. Het bedrijf is een soort hobby en de inkomsten komen van de partner. Kortom; alle combinaties zijn mogelijk en komen voor.

 

Belastingvoordeel

Als ondernemer heb je veel fiscale voordelen. Dit komt onder meer door de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de kleine ondernemersregeling. Veel startende ondernemers betalen daardoor uiteindelijk niet de gebruikelijke percentages belasting maar slechts 10-20% is. Je leest er meer over in ons Handboek Parttime ondernemen.

 

Parttime ondernemer worden

Op een dag bedenk je dat je voor jezelf wil beginnen, je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en je start jouw eigen bedrijf. Zo simpel is het. Als je de kans wil vergroten dat je bedrijf ook een succes wordt, zul je ideeën moeten uitwerken. Op zich kan het geen kwaad om domweg te starten en met vallen en opstaan, om zo te leren ondernemen, maar het is wat makkelijker en goedkoper om van de ervaringen van andere ondernemers te leren en de beginnersfouten over te slaan. Ondernemen is kiezen, je hebt een bedrijfsidee en je wilt kiezen tussen jouw huidige leven en een leven als ondernemer.

 

Kennis om te kiezen

Om de juiste beslissingen te nemen is natuurlijk de nodige kennis nodig. Die kennis kun je opdoen uit ervaring, uit boeken en via opleidingen en advies. Veel adviesorganisaties bieden aan startende ondernemers de gereedschappen om te ondernemen. Met deze kennis en met inzicht over ondernemingsplannen, financiële plannen en marketing is de starter in staat zijn eigen keuzes te maken. Bij elke vraag gaat het om kosten en baten. Wat kost de beslissing en wat levert de beslissing je op in de vorm van geld, voldoening, zekerheid et cetera. Alle antwoorden op deze vragen resulteren in een toetsbaar ondernemingsplan, zowel voor jezelf als voor een eventuele partner of financier.