Financieringsvormen kiezen

Er zijn verschillende redenen waarom u geld nodig kunt hebben. Bij de start van een bedrijf zult u bijna altijd geld nodig hebben, al was het maar om de eerste maanden voordat de klanten gaan betalen door te komen. Maar er zijn ook andere momenten waarop geld nodig is. De Nederlandse vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) hanteert de volgende stadia van een bedrijf.
Seed

Financiering voor onderzoek, bepaling en ontwikkeling van het initieel concept voordat de start-up fase wordt bereikt. Ook wel genoemd: zaaikapitaal.

Start

Financiering voor productontwikkeling en initiële marketingactiviteiten van startende ondernemingen. Ook wel genoemd: early stage.

Expansie

Financiering voor het verder commercialiseren van productie en verkoop bij ondernemingen die hun productontwikkeling voltooid hebben, maar nog geen winst genereren. Ook wel groeifinanciering of tweede fase financiering genoemd. Brugfinanciering ofwel pre-IPO financiering zijn onder deze categorie geplaatst.

MBO/MBI (bedrijfsovername)

Financiering van overnames waarbij een deel van de aandelen geplaatst wordt bij het zittende management (management buy-out) of bij nieuw management (buy-in). Als een participatiemaatschappij investeert in volwassen bedrijven wordt deze categorie weergegeven.

Herstructurering

Investering in een bedrijf dat weinig of geen winst maakt en waarvan de continuïteit zonder extern vermogen niet is gewaarborgd. Door middel van reorganisatie kan de onderneming weer levensvatbaar worden. Ook wel turn-around of doorstart genoemd.

Reacties zijn gesloten.