5 Jaar ZZP’er

Bron CBS

Meer dan helft van de zzp’ers is vijf jaar nadat zij zijn begonnen alweer gestopt. Zij zijn bijvoorbeeld in loondienst  gaan werken of ontvingen na vijf jaar een pensioenuitkering. Slechts 4% nam personeel aan. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend heeft gemaakt. Het onderzocht wat de 650.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die tussen 2008 en 2010 zijn begonnen, na vijf jaar deden.

Of een zzp’er doorgaat als zelfstandige of niet, hangt sterk af van de sector. Zo blijkt ruim 70% van de zzp’ers in de sector ‘landbouw, bosbouw en visserij’ na vijf jaar nog steeds zzp’er te zijn. Van de starters in de gezondheidszorg is slechts een derde na vijf jaar nog als zzp’er actief.

Ongeveer dertig procent van de zzp’ers werkt na vijf jaar in loondienst. Zo’n 6% ontvangt na vijf jaar een uitkering en 5% zit zonder inkomen. Een kleine 42% is dan nog steeds zzp’er. Of zzp’ers op het moment dat ze begonnen ook op een andere manier geld verdienden, kan uit de cijfers niet worden opgemaakt.

Reacties zijn gesloten.